Film in het Drents Archief: Brand meester!

Laatste update: 25 oktober 2018 00:00

Gratis film: De Drentse brandweer in actie, jaren ’40 –‘90. In het Drents Archief in Assen is van 1 t/m 30 november een filmcompilatie te zien over de Drentse brandweerkorpsen van weleer. 

De film heeft beelden van een hevige brand in het centrum van Coevorden in ’47 tot een boerderijbrand in Borger in 1994. De zwartwit én kleurenbeelden tonen de activiteiten van een gemiddeld brandweerkorps in onze provincie. De film duurt 30 minuten en is gratis te zien in het Drents Archief.  De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag 10:00 – 17:00 uur en vrijdag 10:00 – 13:00 uur. 

Oefeningen en demonstraties

Ook in vroeger tijd oefenen de brandweerkorpsen regelmatig om hun kennis up-to-date te houden. Ook zijn er vaak demonstraties om de bevolking kennis te laten maken met de brandweer. Zo ook in Meppel in 1948, brandweerlieden rollen geroutineerd de slangen uit en springen soepel over hekken. In een reuzegrote sjoelbak tonen ze trots hun spuitkunsten. In Assen is tien jaar later een heel grote oefening, brandweermannen vervoeren acteurs – zwaargewond - op een draagbaar naar een veilige plek ver buiten de brand. Collega’s blussen doelgericht met een straalpijp de geënsceneerde vlammenzee. In Emmer-Compascuum wordt de hoofdslang doelgericht in het Hoofdkanaal gegooid waarna de brandweerlieden met opzetstukken andere slangen aansluiten. Schoolkinderen dansen op een afstandje vrolijk in de waterspetters. 

Kerkbrand in Meppel

In 1965 staat de St. Stephanuskerk aan het Zuideinde in Meppel in brand. Op de kleurenbeelden zijn de vlammen immens en dikke rookwolken sluiten zich om het haantje op de toren. In felrode brandweerwagens snelt het korps naar de kerk. Gelukkig werden er al vier jaar geen diensten meer gehouden en zou de kerk sowieso gesloopt worden. De brandweer trok uiteindelijk de toren om in verband met instortingsgevaar. Het haantje belandde tussen de verkoolde puinstukken.  

Koe in sloot

Dat de korpsen niet alleen gespecialiseerd zijn in bluswerkzaamheden bewijzen de beelden van een koe in de sloot in Borger uit begin jaren ’90. Acht stoere mannen spannen banden onder de buik van de koe door.  Zo helpen ze het geschrokken dier weer veilig op de kant. Na de reddingsactie neemt de boer de koe mee terug naar de boerderij. En in Beilen helpen brandweerlieden bij een aantal auto-ongelukken waarbij het metaal om bomen en lantaarnpalen was gevouwen. Ook belandt er wel eens een auto in de sloot. 

Entree:

gratis

Opentingstijden:

dinsdag t/m donderdag tussen 10:00 - 17:00 uur

vrijdag tussen 10:00 - 13:00 uur

 

 

Drents Archief

Brink
4
9401 HS Assen

Tel.: 0592313523
http://www.drentsarchief.nl/

Nieuws in Assen

Meer nieuws