Dag van de Drentse Familiegeschiedenis in het Drents Archief

Laatste update: 23 januari 2019 00:00

Bijna iedereen is nieuwsgierig naar het verborgen verleden van zijn of haar eigen familie. Het Drents Archief organiseert daarom op zaterdag 26 januari alweer voor de vijfde keer de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis. 

De dag staat bol van lezingen, workshops, presentaties van ervaren genealogen en unieke rondleidingen. Thema dit jaar is ‘Misdaad en Straf’, een onderwerp dat niet zonder reden is gekozen. Meer dan 34.000 namen uit de vonnissen van de Arrondissementsrechtbank te Assen uit de periode 1838 - 1888 komen die dag namelijk online. De Dag van de Drentse Familiegeschiedenis is gratis toegankelijk en vindt plaats van 11.00 tot 16.30 uur in het Drents Archief, Brink 4 in Assen.

Rechtspraak, moordliederen en historische gerechten 

In de vonnissen die 26 januari online komen, staan veroordelingen van voornamelijk kleine vergrijpen en straffen. Daarmee wordt het zoeken naar voorouders – en wat ze mogelijk hebben uitgespookt – een stuk interessanter. Tijdens een van de vele workshops die dag wordt stap voor stap uitgelegd hoe de index op de vonnissen werkt.

Bezoekers aan de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis kunnen daarnaast van alles te weten komen over veroordelingen en straffen in het verleden. Zo geeft rechter Fred Sieders een lezing over strafrechtspraak in de 19de eeuw en vertelt archeoloog Wijnand van der Sanden over plaatsen waar vonnissen werden voltrokken en waar terechtgestelden te pronk gesteld of begraven werden. Zanger Egbert Meijers brengt oude én nieuwe Drentse moordliederen ten gehore en in het ondergrondse depot van het Drents Archief worden bewijsstukken van een beruchte moord in het Leggelderveld in 1907 getoond.

Culinair etnoloog Carolina Verhoeven is aanwezig en bereid historische gerechten die te maken hebben met misdaad en straf. En speciaal voor de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis opent de Rechtbank Noord-Nederland haar deuren voor een drietal unieke rondleidingen door het gerechtsgebouw. De rondleidingen starten om 11.30, 13.30 en 15.30 uur bij het Drents Archief, aanmelden voor een rondleiding is noodzakelijk en kan via info@drentsarchief.nl.

De Dag van de Drentse familiegeschiedenis vindt plaats op zaterdag 26 januari 2019 van 11.00 tot 16.30 uur in het Drents Archief in Assen. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig, behalve voor de rondleidingen door de rechtbank. Meer informatie en het volledige programma is te vinden op: www.drentsarchief.nl/familie

Foto: Bezetting van de raadszaal in Assen, 1973.

 

Drents Archief

Brink
4
9401 HS Assen

Tel.: 0592313523
http://www.drentsarchief.nl/

Nieuws in Assen

Meer nieuws