Zij versus Hij in Drenthe bij Van der Velde boeken

30

Mei

Zij versus Hij in Drenthe bij Van der Ve...

Laatste update: 7 oktober 2019 16:17

In het kader van de Maand van de Geschiedenis organiseert Van der Velde Boeken Assen een veelzijdige historische middag.

In het kader van de Maand van de Geschiedenis organiseert Van der Velde Boeken Assen op zondagmiddag 27 oktober een veelzijdige historische middag.

Met onder meer een lezing van Michelle Visser over haar historische roman "Eline" en een interview met Koert Broersma over "Buigen onder de storm" ; een aangrijpende levensschets van Philip Mechanicus verslaggever tot in de dood 1889-1944. Ook zullen diverse historische verenigingen zich presenteren en zal een leuke proeverij met historische hapjes de boekhandel het thema Zij/Hij van een echt Drents tintje voorzien.

Hoewel vrouwen altijd zo’n vijftig procent van de wereldbevolking uitmaakten, zijn het toch vaak de mannen die we uit de geschiedenisboeken kennen. Maar wie waren de Drentse ‘powervrouwen’ die in het verleden het verschil maakten? En welke spraakmakende vrouwen waren (en zijn) van grote betekenis voor onze provincie? Het Festival van de Drentse Geschiedenis brengt in oktober 2019 de markante vrouwen (én mannen) van Drenthe aan het licht tijdens het grootste geschiedenisevenement van de provincie. Maar we staan ook stil bij de traditionele rolverdelingen tussen man en vrouw: op school, op de boerderij en in de zorg.

Tijdstip: 13.00 uur - 17.00 uur //Locatie: Van der Velde Boeken Assen //Entree : gratis //Aanmelden is i.v.m de catering gewenst via assen@boekhandelvandervelde.nl of 0592-317519)

  • 14.00 uur Lezing : Michelle Visser – Eline. In het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog volgt een vrouw haar man naar het Drentse platteland

Om 14.00 uur geeft Michelle Visser bij Van der Velde Assen een lezing over haar recent verschenen roman “Eline”. De welgestelde Eline heeft, ondanks de Eerste Wereldoorlog die woedt in Europa, een goed leven in de universiteitsstad Leiden. Tot haar echtgenoot Wieger voor langere tijd archeologisch onderzoek gaat doen op het Drentse platteland en Eline hem besluit te volgen met hun twee kinderen.

Nederland is neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar toch heeft de oorlog grote invloed op het dagelijks leven. Het leger bewaakt al jaren de grenzen, er is schaarste aan van alles en familie en vrienden in buurlanden zijn hun leven niet zeker. In 1918 vertrekt Elines echtgenoot voor langere tijd naar Drenthe om daar archeologisch onderzoek te doen. Eline volgt hem, met hun kinderen, en verruilt het moderne Leiden voor een heel andere versie van Nederland. In het streng gelovige dorp wordt ze niet door iedereen met open armen ontvangen, toch maakt ze er vrienden. Langzamerhand krijgt ze meer waardering voor de dorpsbewoners en hun manier van leven. De armoede in de veenkoloniën raakt haar diep, en dan breekt de Spaanse griep uit. Deze epidemie treft Drenthe hard, en Eline helpt de plaatselijke arts waar ze kan. Ondertussen is Nederland een natie in verandering: het algemeen kiesrecht wordt ingevoerd, ook voor vrouwen, en socialisten eisen hun plaats op. Als Eline en haar gezin terugkeren naar Leiden, zijn ze allen veranderd door hun ervaringen. Kan Eline weer haar bevoorrechte leven van voorheen oppakken, of grijpt ze de uitdagingen van haar tijd aan om boven zichzelf uit te stijgen?

Tijdens de lezing zal Michelle Visser vertellen over de historische en persoonlijke achtergronden die tot deze historische roman hebben geleid. Michelle leest enkele stukjes voor, en beantwoordt graag vragen uit het publiek. Daarna is er tijd voor een persoonlijk praatje en om boeken te laten signeren.

Michelle Visser
Michelle Visser woont in Hengelo en werkte als communicatiemedewerker voor ze fulltime ging schrijven. Véronique was haar debuut; in het voorjaar van 2014 verscheen haar tweede historische roman Opstand. Ook haar favoriete auteurs schrijven historische boeken: Ken Follett, John Boyne en Geert Mak.

  • 15.30 uur Interview met Koert Broersma - Biografie ‘Buigen onder de storm, Philip Mechanicus – Verslaggever tot in de dood 1889-1944’

Om 15.30 uur zal de Asser schrijver Koert Broersma bij van der Van der Velde Boeken Assen kort geïnterviewd worden over zijn recent verschenen biografie ‘Buigen onder de storm, Philip Mechanicus – Verslaggever tot in de dood 1889-1944’ Deze biografie laat op indringende wijze zien hoe het leven van een bijzondere man door de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog voortijdig werd beëindigd.

Philip Mechanicus (Amsterdam 1889 - Auschwitz-Birkenau 1944) was voor de oorlog een beroemd journalist, wiens carrière na de Duitse inval eindigde met zijn verwijdering van het Algemeen Handelsblad. Toch zou hij zijn grootste prestatie pas daarna leveren, tijdens zijn anderhalfjarig verblijf in Durchgangslager Westerbork. Daar schreef hij onder zware omstandigheden, in schoolschriftjes, het dagboek In depot, een van de meest indrukwekkende egodocumenten uit de Tweede Wereldoorlog.

In Buigen onder de storm beschrijft journalist Koert Broersma op basis van diepgaand onderzoek en gesprekken met tientallen getuigen het bijzondere leven van Philip Mechanicus. Deze uitgebreide en geheel herziene uitgave bevat tal van nieuwe, recente onderzoeksresultaten en niet eerder gepubliceerde dagboek- en brieffragmenten. Dirk Mulder zegt over het boek: ‘Dankzij het onderzoek van Koert Broersma wordt het beeld van de belangrijkste chroniqueur van kamp Westerbork als mens, en als journalist, compleet.’

Koert Broersma
Koert Broersma (1955) heeft diverse boeken over uiteenlopende onderwerpen geschreven. In 2016 publiceerde hij een interviewbundel over de Drentse bluesband Cuby & the Blizzards (Somebody will know someday), die een jaar later de Publieksprijs van de Drentse Historische Vereniging won. Als vrijwillig onderzoeksmedewerker was hij enkele jaren verbonden aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Deze uitgave over Philip Mechanicus, maar ook het onderzoek dat hij samen met collega Gerard Rossing naar de beroemde Westerbork-film verrichtte (Kamp Westerbork gefilmd, 1997), zijn hiervan het gevolg.

 

<!--[if gte mso 9]><xml> </xml><xml> Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE </xml><xml> </xml> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman",serif;} </style> $(document).ready(function(){ $('#fb_share_button').click(function(e){ e.preventDefault(); FB.ui( { method: 'share', display: 'popup', href: 'https://assen.com/evenementen/zij_versus_hij_in_drenthe_bij_van_der_velde_boeken-2179', }); }); }); /*var addthis_config = {"data_track_clickback":true}; var addthis_share = { title :"Zij versus Hij in Drenthe bij Van der Velde boeken", media :"https://drenthe.com/cityguide/uploads/events/c18e61850114e3724b83ea084e5dec3a.png", description :"In het kader van de Maand van de Geschiedenis organiseert Van der Velde Boeken Assen een veelzijdige historische middag.", } */

Gedempte Singel 11, Assen

Begindatum 27 oktober 2019
Einddatum 27 oktober 2019

Van 13:00 uur tot 17:00 uur