Aftrap Festival van de Drentse geschiedenis

Laatste update: 25 september 2018 00:00

Oktober is traditioneel de Maand van de Geschiedenis. Diverse culturele (erfgoed) instellingen organiseren deze maand onder de vlag van het Festival van de Drentse Geschiedenis op verschillende locaties activiteiten voor een breed publiek. 

 De aftrap, boordevol gratis activiteiten met een opstandig tintje op en rond de Kleine Brink in Assen, is op zaterdag 6 oktober, daarna trekt het Festival de provincie in. Het oudste stukje van de Asser binnenstad vormt het toneel van veel verrassende activiteiten met een opstandig tintje. Op de Kleine Brink, in het Drents Museum, Huis Tetrode en in het Drents Archief kunnen bezoekers genieten van spannende verhalen, theater, lezingen, muziek, mode, films, rondleidingen en lezingen. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk voor jong en oud. 

Met een kleine 40 activiteiten keren we terug naar de tijd van oproer en verzet. De tijd van met gebalde vuist of hooivork elkaar te lijf gaan. De tijd van geschreeuw, kruitdampen, hoefgetrappel en fakkels en de tijd van stil protest. Ook de tijd van massabewegingen, opruiende pamfletten en de barricaden - tot voorzichtig opereren in de illegaliteit. Met poëzie, theater, lezingen, rondleidingen, films en muziek maken bezoekers een trip down memory lane. Bezoekers ontmoeten een nozem en hippie bij de klassieke oldtimerbus, Egbert Hovenkamp II draagt opstandige gedichten voor zoals alleen hij dat kan. Ook is er een lezing over één van ’s lands oudste communes, de Hobbitstee. Hoe kwam het dat Boer Koekoek uit Hollandscheveld in no-time in de Tweede Kamer kwam? Ook in de Koloniën van Weldadigheid zijn er hongeropstanden en broodoproeren. In Frederiksoord steekt een kolonist de adjunct-directeur met een mes, in Veenhuizen komen bedelaars in 1840 en in 1843 in opstand. En 26 jaar geleden werd het eigenzinnige, eigentijdse kunstenaarscollectief het Toyisme opgericht in Emmen; hun archief is in de schatkamer van het Drents Archief te zien.

Rondleidingen en lezingen 

De Kleine Brink is op 6 oktober ook het startpunt voor een stadswandeling; Langs het Assen van de opstandige jaren ’60.  De gekke, flitsende modeshow Tegendraads springt door de tijd heen met hippies, de Coevordense IJzerkoekenoproerkraaiers uit 1770, vrije boeren in opstand, Tjerk Vermaning en vette punk! Ook worden er rondleidingen gegeven door het depot, een indrukwekkende, ondergrondse schatkamer met kilometers archief. In het Drents Museum zijn er flitsrondleidingen bij de tentoonstelling De Zaak Vermaning. In januari 1965 deed messen- en scharenslijper Tjerk Vermaning een archeologische vondst die hem in één klap de bekendste amateurarcheoloog van Nederland maakte. Hiermee begon een geruchtmakende periode in de Nederlandse archeologie...

Kinderen

Geschiedenis en opstand alleen voor volwassenen? Helemaal niet! Ook de jeugd kan op 6 oktober aan de slag met protesten en demonstraties tijdens opstandige workshops. Kinderen gaan zelf aan het werk en ouders mogen alleen meehelpen als de kinderen dat willen!  

De aftrap van het Festival van de Drentse Geschiedenis is op zaterdag 6 oktober 2018, van 13.00-17.00 uur. Het volledige programma is te vinden op www.drentsarchief.nl/festival. Het Festival van de Drentse Geschiedenis wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Drenthe en de gemeente Assen. 

Foto: 

Boerenprotest, met spandoeken demonstreren op het veemarktterrein in Assen

 

Nieuws in Assen

Meer nieuws