Actie ‘Niet Weggooien!’ met lezing van Pauline Broekema

Laatste update: 15 april 2019 00:00

Heeft u nog brieven, een dagboek, kattenbelletjes, een tekening, foto's of andere documenten uit de oorlogsjaren - en in het bijzonder - het bevrijdingsjaar in Drenthe thuis op zolder liggen?

Gooi ze niet weg maar breng ze op vrijdag 3 mei naar het Drents Archief. Documenten die op het eerste gezicht onbelangrijk lijken, kunnen namelijk veel informatie opleveren over de Tweede Wereldoorlog. Daarom kunnen bezoekers hun zelf meegebrachte documenten laten beoordelen door experts. Tijdens de actie ‘Niet Weggooien!’ tussen 13.00-17.00 uur geven medewerkers van het Drents Archief tips om de stukken te bewaren voor de toekomst. Voor haar werk als journalist en schrijver maakt Pauline Broekema (voorheen NOS) veel en graag gebruik van archieven en persoonlijke documenten. Van 15.00-16.00 vertelt ze welke documenten ze heeft gevonden en welke verhalen ze hebben opgeleverd. Na afloop is er ruimte om met de schrijfster na te praten. Aanmelden voor de lezing van Pauline Broekema is verplicht en kan via info@drentsarchief.nl.

Onooglijk zakbijbeltje
Pauline Broekema (1954) is schrijfster en journalist - ze was meer dan 30 jaar verslaggever voor het NOS journaal - en maakt voor haar werk veel gebruik van archieven en persoonlijke documenten. Ze zegt: ‘De bezetting is een onderwerp waar ik veel over schrijf en de actie ‘Niet Weggooien’ is mij uit het hart gegrepen. Met enige regelmaat stuit ik op documenten die er voor hetzelfde geld niet meer waren geweest. Omdat ze op het eerste gezicht onbelangrijk leken. Ik heb uit mijn eigen praktijk verschillende voorbeelden, van door de jaren heen. Het bijbeltje van mijn grootvader bijvoorbeeld, zo’n onooglijk zakbijbeltje, waarvan ik er verschillende had. Ik kon ze echt niet allemaal bewaren. Deze bleef behouden omdat ik op verschillende pagina’s in de kantlijnen in heel dun, bijna onzichtbaar potloodschrift cruciale aantekeningen ontdekte..…’

Erfgoed van de oorlog
Nog altijd duiken bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Soms bij een verhuizing, soms bij een sloop van een woning, een zoektocht met een metaaldetector of zomaar bij het opruimen van een zolder. Een stapeltje brieven, wat foto’s, een schetsboekje, persoonsdocumenten, een krantenknipsel of een afschrift van het bevolkingsregister, verstopt in een melkbus en in een bos begraven. Deze kunnen een bijzondere kijk geven op de oorlogstijd. Bezoekers kunnen hun meegebrachte documenten uit de oorlogstijd laten beoordelen door experts. Het Drents Archief wil voorkomen dat op het eerste gezicht onbelangrijke originelen uit de oorlogsjaren verloren gaan en het publiek bewust maken van het belang dit materiaal als erfgoed van de oorlog te bewaren.     

Het Drents Archief
Het Drents Archief heeft belangrijke documentatie over de Tweede Wereldoorlog in Drenthe in de collectie maar is continue op zoek naar bijzonder archiefmateriaal om toegankelijk te maken voor het publiek en goed te bewaren. Aan de hand van deze documenten vertelt het archief verhalen over Drenthe in de oorlog, speciaal aan leerlingen van het primair en voortgezet onderwijs. Op vrijdag 3 mei krijgen bezoekers tips over het duurzaam bewaren van documenten uit de oorlog. Het Drents Archief is vooral ook naar de  herkomst, de betekenis en het verhaal achter het document nieuwsgierig. 

'Niet Weggooien!’ is het motto van de gezamenlijke actie van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD Instituut voor Oorlogs- Holocaust- en Genocidestudies.

Foto:  Dagboek van joodse jongen Benno ter Berg 

 

 

Nieuws in Assen

Meer nieuws