Rondleiding langs de architectuurgeschiedenis

16

Jul

Rondleiding langs de architectuurgeschie...

Laatste update: 5 september 2018 07:36

Op vrijdagmiddag 14 september kunnen bezoekers deelnemen aan een rondleiding langs de architectuurgeschiedenis van het prachtige monumentale pand van het Drents Archief. 

Van de supermoderne entree via het monument uit 1901 tot de middeleeuwse kloostergang. De rondleiding start om 14.00 uur en duurt tot 14.30 uur. Na afloop is er gelegenheid de film van de maand bekijken in de Digilounge. Deze maand is dat ‘naar school’. Deelname is gratis.

Rijksbouwmeester Jacobus van Lokhorst ontwierp rond 1900 het oudste gedeelte van het Drents Archief. Wie nu in de Digilounge van het Drents Archief om zich heen kijkt, waant zich in een eeuwenoude zaal. Veel bezoekers denken dat het gebouw als klooster is neergezet, maar dat klopt niet. Toch is het geen rare gedachte, want in de middeleeuwen heeft op deze plek wel een klooster gestaan. Dat zal Van Lokhorst op ideeën hebben gebracht en net als veel architecten uit zijn tijd liet hij zich inspireren door de middeleeuwse architectuur. Dit pand is echter ontworpen als archiefgebouw en die functie heeft het gebouw nu nog steeds.  

Het archief was gevestigd op de eerste verdieping. De begane grond werd na de oplevering in 1901 meteen in gebruik genomen door het Provinciaal Museum van Oudheden, de voorloper van het Drents Museum. De veenlijken werden tentoongesteld in de ruimte waar nu de Digilounge van het Archief is gevestigd. In de jaren ’70 verhuisde het museum een deurtje verder en werd het hele pand in gebruik genomen door het Drents Archief.

De rondleiding langs de architectuurgeschiedenis van het Drents Archief start op 14 september om 14.00 uur en duurt ca. 30 minuten. Na afloop draait in de Digilounge de film van de maand. Deze maand is dat, heel toepasselijk, ‘naar school’.  

 

Drents Archief

Brink 4

Begindatum 14 september 2018
Einddatum 14 september 2018

Van 14:00 uur tot 14:30 uur