Rondleiding Drents Archief

26

Apr

Rondleiding Drents Archief

Laatste update: 30 oktober 2018 11:16

Op vrijdagmiddag 9 november kunnen bezoekers kosteloos aansluiten bij een rondleiding langs de architectuurgeschiedenis van het prachtige monumentale pand van het Drents Archief op de Brink in Assen.

Een groot deel van dit pand is ontworpen door architect Jacobus van Lokhorst, rijksbouwmeester bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken tussen 1878-1906. Het monumentale deel is van zijn hand en werd in 1901 in gebruik genomen. De rondleiding start om 14.00 uur en duurt tot 14.30 uur. Na afloop is er gelegenheid de film van de maand ‘Brand meester!’ over de Drentse brandweer in de jaren ’40 tot ’90 te bekijken in de Digilounge. Deelname aan de rondleiding is gratis.

De bouw

In 1895 koopt het Rijk het terrein van de oude hervormde pastorie aan, deel van het oorspronkelijke Cisterciënzerklooster Maria in Campis. Twee jaar later wordt de bouw van het rijksarchief aanbesteed aan een aannemers-duo uit Assen. De oude kloostergang wordt door Van Lokhorst in het ontwerp opgenomen. Vanwege diverse tegenslagen wordt de opleverdatum een aantal keren uitgesteld. Zo stortte een deel van de kloostergang tijdens de bouw in en was er vertraging in de aanlevering van originele ‘kloostermoppen’. Uiteindelijk wordt in 1901 het pand in gebruik genomen als archief, een deel van de benedenverdieping wordt tot de jaren ’70 verhuurd aan het Provinciaal Museum van Oudheden (tegenwoordig het Drents Museum).

Het ontwerp

Dat op exact dezelfde plek voorheen een klooster was gevestigd zal Van Lokhorst zeker op ideeën hebben gebracht voor zijn ontwerp. Hij past het nieuwe rijksarchief in in het grondpatroon van het oude kloostercomplex. De architect laat zich, net als veel architecten uit zijn tijd, inspireren door de middeleeuwse architectuur. De vormgeving en decoratie staan in dienst van functionaliteit en zijn geïnspireerd op de baksteenarchitectuur van de vroege Hollandse renaissance. Dit is duidelijk te zien in de ronde toren, de trapgevel en het zogenaamde kloosterkozijn. In tal van details is de functie van het archiefgebouw terug te zien.

De rondleiding langs de architectuurgeschiedenis van het Drents Archief begint vrijdag 9 november om 14.00 uur en duurt ca. 30 minuten. Na afloop draait in de Digilounge de gratis themafilm, deze maand is dat ‘Brand meester!’, over de Drentse brandweer in de jaren ’40 tot ’90.

 

Drents Archief

Brink 4

Begindatum 9 november 2018
Einddatum 9 november 2018

Van 14:00 uur tot 14:30 uur