Lévi Weemoedt en Özcan Akyol bij Van der Velde

26

Apr

Lévi Weemoedt en Özcan Akyol bij Van der...

Laatste update: 1 november 2018 12:51

Vrijdagavond 9 november van 19.00 uur tot 20.00 uur houden Lévi Weemoedt en Özcan Akyol een dubbelinterview in onze winkel in Assen. 

Dit naar aanleiding van het verschijnen van “Pessimisme kun je leren!”  een bundel versjes van Lévi Weemoedt, samengesteld door Özcan Akyol. Aansluitend zal er gelegenheid zijn het boek te laten signeren.
 
 
De Assense Lévi Weemoedt was een literaire popster in de jaren zeventig en tachtig. Eigenzinnige en ironische schrijfsels, gekenmerkt door een inktzwart wereldbeeld in combinatie met galgenhumor. Maar Weemoedt kampte met persoonlijke problemen en raakte in vergetelheid. Özcan Akyol is echter groot fan en stelde ter gelegenheid van Weemoedts 70e verjaardag een bloemlezing samen: ‘Pessimisme kun je leren!’.
 
Iedereen moet Weemoedt lezen!
 ‘Aan het begin van deze eeuw, toen ik nog een puisterige puber was, voelde ik een grote behoefte om in de literatuur de antwoorden op mijn levensvragen te vinden. Dat lukte niet. Hoewel ik het kunstenaarsleven leidde, inclusief een getormenteerde ziel en een geveinsde zucht naar drank, net als mijn literaire helden, duwden de meeste boeken me verder in de put. Tot ik het werk van Levi Weemoedt ontdekte.
 
De persoonlijke ellende spat van zijn poëzie, maar hij verpakt het in de liefde voor taal en ongebreidelde zelfspot, een combinatie die ik niet voor mogelijk hield. Als hij een mislukking beschreef, bood me dat troost, en moest ik ongemakkelijk lachen om mijn eigen pathetische overdrijvingen. Nog vaker deed hij me huiveren om zijn tekstuele spitsvondigheid en het superieure spel met woorden dat hij telkens speelt. De gedichten kwamen soms wat kort en eenvoudig op me over, maar er zijn maar weinig dichters die het autonoom na kunnen doen. Iedereen moet Weemoedt lezen! Vandaar deze bloemlezing, die ik met veel plezier heb samengesteld' Aldus  Özcan Akyol.
 
Lévi Weemoedt
Lévi Weemoedt, pseudoniem van Isaäck Jacobus van Wijk (Vlaardingen, 22 oktober 1948) is een Nederlandse schrijver en dichter. Weemoedt studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden. Hij heeft dertien jaar als leraar Nederlands in Vlaardingen voor de klas gestaan. Omdat hij hierin niet voldoende voldoening vond, stopte hij met lesgeven. Weemoedt is schrijver van tragi-komische korte verhalen en dito gedichten. Sinds 1992 woont hij in Assen.
 
Özcan Akyol
Özcan Akyol is een Nederlandse schrijver en columnist. Hij woont en werkt in Deventer. Naast zijn literaire werk is hij vaste columnist van het Algemeen Dagblad, VARAgids, Nieuwe Revu, Helden en zeven regionale dagbladen. Daarnaast publiceert hij van tijd tot tijd in Hard gras en verschillende damesbladen.
 

Gedempte Singel 11, Assen

Begindatum 9 november 2018
Einddatum 9 november 2018

Van 19:00 uur tot 20:00 uur