Het Drents Archief heeft wederom een interessante bron aan de website toegevoegd: een naamindex van Drenten die in de periode 1600-1811 zijn overleden.
De namen uit de kerkelijke begraafboeken stonden al langer in de databases van het Drents Archief, maar lang niet iedereen staat daarin vermeld. Het bijhouden van de begraafboeken was namelijk in die tijd niet verplicht en veel predikanten vonden het een onnodig en tijdrovend klusje. Maar dankzij zogenoemde klokkenboeken en diaconieregisters is er nu meer informatie over de doden beschikbaar voor onderzoekers en mensen die onderzoek doen naar hun Drentse voorouders.
Geld in het laatje
Waar begraafboeken niet altijd accuraat en kloppend waren, was de boekhouding van de kerk dat in de zeventiende en achttiende eeuw wél. En gek genoeg is in die financiële kerkregisters veel informatie te vinden over wie overleed. Dat zit zo: de diaconie, de instantie binnen de kerk die zich bezighield met maatschappelijk werk, verhuurde vaak een zwart laken dat bij een begrafenis over de doodskist gelegd werd. Families die wilden laten zien dat ze wat te besteden hadden, huurden een extra mooi en duur exemplaar. Het bedrag dat voor de huur werd betaald kwam via de diaconie ten goede aan arme personen binnen de gemeente. De diakenen noteerden hoeveel geld er binnenkwam en de naam van de overledene of de familie werd bijgeschreven in de financiële registers.
Het luiden van de klok
In Meppel ontving de kerk inkomsten voor het luiden van de klokken als er iemand was overleden. Voor de betaling van het zogenaamde ‘klokkengeld’ kon je je zelfs verzekeren voor een bedrag van drie gulden. Van deze dienst is ook een uitgebreide administratie bijgehouden. In de klokkenboeken zijn de overlijdensgegevens van veel oude Meppelers terug te vinden, zoals bijvoorbeeld die van Hilbert Jans. Deze knecht van de zaagmolen verdronk in 1744 en op 10 februari van dat jaar is de klok voor hem geluid. Omdat hij niet verzekerd was moesten zijn nabestaanden één gulden en tien stuivers betalen om hem alsnog ‘het recht van de klok’ te geven.
Andere bronnen die informatie geven over overlijdens, zijn de inkomsten van collectes die tijdens begrafenissen werden gehouden. Ook die gegevens werden door de diakenen bijgehouden en zijn te vinden in het Drents Archief.
Hoe te zoeken?
De naamindex met de aanvullende gegevens uit de diaconiearchieven en de klokkenboeken is te vinden in de Collectie DTOB (doop-, trouw-, overlijdens- en begraafregisters van vóór 1811) van het Drents Archief. In het archievenoverzicht op www.drentsarchief.nl is deze bron te raadplegen door in het zoekveld “DTOB” in te vullen of toegangsnummer: 0176.01.
Foto: Drents Archief - eerste pagina Klokkeboek
Drents Archief
Brink
4
9401 HS Assen
Tel.: 0592313523
http://www.drentsarchief.nl/
Art Rocks 2020 is gestart! De grootste Nederlandse muziekcompetitie daagt muzikanten uit alle genres uit om een track te schrijven geïnspireerd op een kunstwerk.
Tweede seizoen De Hilte 11 start op 6 september
Inwoners van de Provincie Drenthe en mensen die de provincie een warm hart toedragen, kunnen met korting naar het eerste publieksevenement van het jaar op het Circuit van Drenthe. ...
Speciaal voor iedereen die het thuiszitten op zaterdagavond nu ook wel een beetje zat is introduceert De Bonte Wever in Assen Loungy Wonderland!